Searching...
Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Απλουστευτικές και αστυνομικές λύσεις για μια κοινωνία που χρειάζεται ανθρωπιά και εργασία

4/26/2012 02:30:00 μ.μ.
Σχεδόν ένα χρόνο πριν σε ένα πολύ καλό άρθρο της Έλλη Ζώτου  στην "Αυγή "  με την ευκαιρία τις επιχειρήσεις "σκούπα" της Αστυνομίας, στο κέντρο της Αθήνας διατύπωνα μερικές σκέψεις, τόσο επίκαιρες σήμερα:
"Τα αστυνομικά μέτρα αποτελούν “φτηνή λύση”. 
Φτηνή λύση που ταυτόχρονα αποτελεί και επικοινωνιακή πρακτική με την οποία η κυβέρνηση δίνει μια ψευδαίσθηση αποφασιστικότητας στους πολίτες.
Χρειάζονται βέβαια και τα αστυνομικά μέτρα, παραδέχεται, καθώς κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ύπαρξη της εγκληματικότητας που δεν μπορεί φυσικά να χτυπηθεί μόνο με δημιουργία δομών κοινωνικής πρόνοιας. Ωστόσο αστυνόμευση δεν πρέπει να σημαίνει αστυνομοκρατία.Δυστυχώς σε αστυνομοκρατία καταλήγουμε όταν έχουμε κλούβες με ΜΑΤ παρατεταγμένες σε όλη την Αθήνα, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα". Τα ΜΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας καθώς δεν έχουν καν την εκπαίδευση ούτε ο ρόλος τους είναι να επέμβουν σε περιστατικά της λεγόμενης μικροεγκληματικότητας. "Η παρουσία των ΜΑΤ στους δρόμους, λοιπόν, με δεδομένη την ακαταλληλότητά τους, αποτελεί ακόμα μια ένδειξη επικοινωνιακής πολιτικής.Αυτό που χρειάζεται είναι ένας επανασχεδιασμός της αντιεγκληματικής πολιτικής με στόχο να χτυπηθούν οι εγκέφαλοι των κυκλωμάτων που λυμαίνονται το κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο.Η πλήρη δε υιοθέτηση από τον πρωθυπουργό της πρότασης του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις διαδηλώσεις, ο Τ. Μαυρόπουλος  βασίζεται στον φόβο που έχει καλλιεργηθεί εντέχνως όλον αυτό τον καιρό από την πλειοψηφία των ΜΜΕ και αποσκοπεί στο να δικαιολογήσει το κλείσιμο των καταστημάτων και την κακή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος του κέντρου των Αθηνών, από τη μία, και να περιορίσει, από την άλλη πλευρά, την αυτονόητη αντίδραση κάθε πολίτη που συμμετέχει σε διαδηλώσεις εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής του Μνημονίου."
Σε αυτή την παρέμβασή μου τότε πριν ένα χρόνο κατέληγα:  "Δεν πρέπει να αναρωτηθούμε απλώς τι αστυνομία θέλουμε αλλά και για ποιον τη θέλουμε και σε τι κοινωνία θα λειτουργεί;"
Σήμερα όσο ποτέ, το ερωτημα θέλει ουσιαστική απάντηση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ιστοσελίδες που παρακολουθώ:




alt text alt text