Searching...
Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Τους απεργούς τους ντύνουν στο χακί και στους ένστολους βγάζουν τη στολή.

3/06/2013 12:25:00 μ.μ.

 Η διαταγή του Α/ΓΕΕΘΑ  στα εν ενεργεία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων είναι το λιγότερο ατυχής , επειδή είναι μάλλον προϊόν πολιτικής πίεσης. 
     Στη διαταγή αυτή  χαρακτηρίζεται αναξιοπρεπής η δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας η οποία για τους στρατιωτικούς όπως και για όλους τους Έλληνες είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα. Το ανώτατο δικαστήριο με την αναγνώριση της ίδρυσης επαγγελματικών ενώσεων για τους στρατιωτικούς, αναγνωρίζει το δικαίωμα της εκδήλωσης διαμαρτυρίας με συγκεκριμένους περιορισμούς. Με τη διαταγή αυτή Σύνταγμα και Άρειος Πάγος  θεωρούνται ανύπαρκτα. 

     Με τη διαταγή απαγορεύεται  να φοράνε τη στολή σε μη υπηρεσιακή δημόσια συγκέντρωση που αποσκοπεί στην προβολή προβλημάτων. Ας τους υποδείξουν τότε ποια είναι η υπηρεσιακή δημόσια συγκέντρωση για να πάνε εκεί. 
   
 Οι προβλεπόμενες υπηρεσιακές διαδικασίες αναφοράς και έκφρασης παραπόνων  για το προσωπικό προφανώς εξαντλήθηκαν. Η τελευταία γραμμή άμυνάς τους , <<ούτε ένα ευρώ>>, όπως διατυπώθηκε στο twitter από τον Α/ΓΕΕΘΑ ,κάμφθηκε από την κυβέρνηση χωρίς τις αναμενόμενες αντιδράσεις της φυσικής τους ηγεσίας. Οι   δηλώσεις στο twitter αποδείχθηκαν λόγια γραμμένα στην άμμο. Οι προσδοκίες του προσωπικού διαψεύσθηκαν., Η πολιτεία και η ηγεσία τους θα έπρεπε να ανησυχούν αν δεν διατύπωναν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους και δεν διαμαρτύρονταν  με αυτή την κατάσταση που βιώνουν. 
     Ο Α/ΓΕΕΘΑ θα έπρεπε να αισθάνεται περήφανος που οι υφιστάμενοί του ασκούν τα δημοκρατικά και συνταγματικά τους δικαιώματα σε μια διαδικασία όσμωσης με την κοινωνία. Την στολή τους την τιμούσαν και την τιμούν με το παραπάνω . Την  έχουν πάνω από την οικογένειά τους, πάνω από την προσωπική και κοινωνική τους ζωή. Ποτέ δεν ζήτησαν να πλουτίσουν από την στολή. Είχαν μια στοιχειώδη διαβίωση η οποία τους επέτρεπε να καλύπτουν βασικές τους ανάγκες. Τώρα την έχασαν και αυτή. Διαμαρτύρονται ζητώντας αξιοπρέπεια. Όσο κόβονται κονδύλια για την άμυνα και την ασφάλεια ,τόσο προσφέρουν περισσότερο  και πληρώνονται λιγότερο. Δεν διανοήθηκαν να υστερήσουν σε προσφορά για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους.  
     Οι απειλές της τελευταίας παραγράφου της διαταγής, για πιστή τήρηση από τα επιτελεία, μπορούν να υλοποιηθούν μόνο από μικτό λόχο στρατονομίας που θα κάνει ελέγχους μπροστά στις γυναίκες και τα παιδιά τους ή από φωτογράφους με πολιτικά που θα τσεκάρουν όσους φοράνε στολή. Αυτό παραπέμπει σε μαύρες εποχές του μακρινού παρελθόντος οι οποίες θεωρούσαμε ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τα εν ενεργεία στελέχη όπως τιμάνε τη στολή τους στην υπηρεσία έτσι θα την τιμήσουν και στη συγκέντρωση  διαμαρτυρίας. Η περηφάνια και ο αγώνας τους για αξιοπρέπεια δεν κάμπτονται με διαταγές που στερούνται δημοκρατικής νομιμότητας και απλής λογικής.  
     Οι απόστρατοι που έστω και καθυστερημένα αποφάσισαν να αντιδράσουν σε σημείο που δεν έχει επιστροφή, θα ήταν αποτελεσματικότεροι για τα μέλη τους αν υιοθετούσαν ριζοσπαστικότερη στάση, ανάλογη των περιστάσεων και άφηναν στην άκρη τις υποδείξεις. 
     Τους απεργούς τους ντύνουν στο χακί και στους ένστολους βγάζουν τη στολή. 
      
                                                     Τάσος Μαυρόπουλος Αντιπλοίαρχος Λ.Σ.(ε.α.) 
                                        Γραμματέας Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ιστοσελίδες που παρακολουθώ:




alt text alt text